Plastika

Plastiku u preradu, a ne u prirodu!

Plastici koja završi odbačena u okolišu ili na odlagalištu potrebno je i do 500 godina da bi se razgradila.

Stoga plastični otpad trebamo odvojeno prikupljati i tako omogućiti njegovo recikliranje, jer tako ne samo da čuvamo prirodu, već i štedimo na skupim sirovinama kao što je nafta te energiji potrebnoj na izradu plastičnih predmeta i ambalaže.

 

plastika vizual 2
 

Plastiku je moguće otopiti i preoblikovati u nove proizvode, kao što su boce, olovke, vrtni namještaj ili čepovi, ili se pak može nasjeckati i preoblikovati u poliester za odjeću: da bi se proizveo gornji dio odjeće od flisa za odrasle, potrebno je 25 plastičnih boca od dvije litre. 

 

Plastici je potrebno i do 500 godina da bi se razgradila

 

 plastika recikliranje

plastika vizual 1

Spremnik za plastičnu ambalažu

Da – plastična ambalaža: boce bezalkoholnih pića i napitaka, omekšivača, šampona, prehrambenih proizvoda, odnosno sva ambalaža koja na sebi ima jednu od oznaka da se može reciklirati

Ne - plastična ambalaža motornih ulja i zaštitnih sredstava (pesticida, herbicida, insekticida), drugih otrova i slično što čini opasni otpad

Otpadna ambalaža od PET-a, Al/Fe-a i
stakla od pića u sustavu povratne naknade

Predajte ju u trgovinu koja preuzima otpadnu ambalažu i ostvarite povrat novca u iznosu od 0,50 kn po jedinici otpadne ambalaže.

Prilikom predaje takva otpadna ambalaža mora biti uredna, a to znači da ne smije biti onečišćena, mora biti ispražnjena, ne smije biti zgužvana i mora imati neoštećenu oznaku „POVRATNA NAKNADA 0,50 kn“. Ambalaža se može vraćati sa ili bez čepa.

Ambalažu od mlijeka i mliječnih napitaka poželjno je isplahnuti prije vraćanja u trgovine.

Što je sve plastika?

poli

POLI (ETILEN-TEREFTALAT)
Najraširenija vrsta plastike koja se uglavnom koristi za boce za vodu, sokove, posude za prehrambene proizvode i ostalu ambalažu. Reciklira se da bi se proizvela poliesterna vlakna, flasteri, meke boca za pića, termo-izolacijske ploče.

pehd

POLIETILEN VISOKE GUSTOĆE
Koristi se za boce za mlijeko, sokove, jogurt, vodu, deterdžente i druge kemijske preparate. Reciklira se da bi se proizvele boce, kutije za namirnice, kante za recikliranje, poljoprivredne cijevi, šalice, plastično drvo.

 

pvc

POLI (VINIL-KLORID)
Koristi se za boce, za deterdžente, šampone i druge kemijske preparate, kablove i drugi građevinski materijal. Reciklira se da bi se proizvele cijevi, ograde i boce koje se ne koriste u prehrani.

peld

POLISTILEN NISKE GUSTOĆE
Koristi se za fleksibilne boce, vrećice za kruh, smrznutu hranu. Reciklira se da bi se proizvele plastične vrećice, razni kontejneri, razne boce, cijevi i razna laboratorijska oprema.

 

pp

POLIPROPILEN
Koristi se za boce za jogurt, sirupe, kečap, medicinske boce, zatvarače za boce. Reciklira se u razne dijelove za vozila i industrijska vlakna.

ps

POLISTIREN
Koristi se za čvršću ambalažu, tanjure, čaše, kutije za lijekove. Reciklira se u raznu uredsku opremu, igračke, videokasete i kutije, izolacijske ploče, ugostiteljska pomagala i proširene polistirenske proizvode.

 

plastika ostalo

OSTALI VIŠESLOJNI (LAMINIRANI) MATERIJALI
Ostala plastika: akrilik, polikarbonat, najlon, fiberglas, poliaktid. Ostali plastični proizvodi koji nisu navedeni u gornjem popisu.

Razmislimo:

  • prva ikad izrađena plastika još uvijek se nije razgradila
  • od 25 PET plastičnih boca može se izraditi jedna zimska jakna od flisa
  • više od milijun morskih životinja godišnje strada jer zamijene odbačenu plastiku za hranu