Zašto gospodarimo otpadom?

Činjenica je da uglavnom nismo svjesni posljedica našeg uobičajenog postupanja s otpadom. Navikli smo na 'predatorski životni stil' – uzimamo resurse iz prirode, proizvodimo proizvode i čak 80% njih bacimo nakon samo jedne upotrebe, pokazuju podaci Europske komisije.
Time iscrpljujemo resurse i energiju i stvaramo smeće.

Vrijeme je za usvajanje novih navika koje vode prema gospodarenju otpadom. Upravo zato uspostavljamo cjeloviti sustav gospodarenja otpadom - tako štedimo vrijedne sirovine, čuvamo prirodu, stvaramo nova radna mjesta i činimo Lijepu našu još ljepšom, čišćom i ugodnijom za život!

 

Neodgovornim ponašanjem i stvaranjem smeća koje je preko 80% završavalo na odlagalištima diljem Hrvatske u samo 10 godina na odlagalištima je završilo sirovina vrijednih preko 5 milijardi kuna.

 

 

Zašto gospodarimo otpadom

Što možemo promijeniti?

  •  Možemo razmisliti je li nam neka stvar koju ćemo koristiti samo jednom zaista potrebna.
  •  Možemo razmisliti kako stvar koju više ne želimo, a ispravna je može upotrijebiti netko drugi.
  •  Možemo predmetima osmisliti novu namjenu, a ako nešto zaista ne želimo ili ne trebamo, ni mi ni netko drugi, ona je otpad koji možemo odvojiti i omogućiti da se reciklira.
  •  Umjesto da nastavimo bacati smeće na odlagališta, možemo uštedjeti na sirovinama i energiji, čuvati i otvarati radna mjesta i osigurati čist i zdrav okoliš.

 

Naviku usvojimo i otpad odvojimo